Zuurdesembrood


Het was niet zo simpel, maar het is eindelijk gelukt. Mijn eerste zuurdesembrood is een feit en het zal niet lang meegaan, want het is veel te lekker! Eigenlijk is zuurdesembrood bakken niet moeilijker dan gist brood bakken. De moeilijkheid is eigenlijk vooral een goede actieve starter te hebben. Eenmaal je een goede starter hebt, moet je hem gewoon ‘voeden’ (bloem en water toevoegen) en is er niks moeilijks meer aan.

Ik had op internet recepten gevonden om een starter te maken, door gewoon bloem en water te mengen en dat mengsel een paar dagen laten staan en dan terug bloem en water erbij doen. Er kwam inderdaad activiteit in mijn starter, de melkzuurbacteriën die zuurdesembrood zuur maken waren aanwezig, maar mijn starter had absoluut geen rijskracht, ik kreeg enkel platte broden. Dus dit werkte niet. Dan heb ik vorige week in de biowinkel een zakje zuurdesemstarter gekocht en een deel ervan bij mijn starter gekapt. Bijna onmiddellijk begon heel het boeltje te rijzen en was mijn bokaal bijna te klein. Het was gelukt! Mijn starter was actief!. Eindelijk kon ik brood bakken.

Ik heb, weer op internet een interessante manier van brood bakken gevonden. Het is heel eenvoudig, je moet niet kneden en toch krijg je een mooi gerezen heerlijk brood.

New York Times No Knead Bread

Ingrediënten:

  • 3 cups bloem, je kan hier verschillende soorten mengen, ik heb de helft witte en de helft volkoren genomen.
  • 1 cup actieve zuurdesem starter
  • 1 cup lauw water
  • 2 tl zout
  • eventueel zaadjes/pitjes/kruiden

De avond voor het bakken: Meng de starter met het water. Voeg het zout en de bloem toe en meng met een lepel. Dek af en laat op een warme plaats 12-18 uur rijzen. Voed ondertussen ook je starter.

Na 12-18 uur krijg je een zeer plakkerig deeg. Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkplaats. Laat een kwartiertje rusten. Ondertussen kan je je kom afwassen.

Maak voorzichtig en met weinig extra bloem een balletje van het deeg en laat narijzen gedurende 1 1/2 -2 uur.

Verwarm de oven een half uurtje met een ovenbestendige kookpot of gietijzer pot in de oven voor op 260°.

Haal de pot uit de oven (met ovenhandschoenen!) haal het deksel er af en leg het brood in de pot.

Bak gedurende 20-25 minuten met deksel op 260°. Haal het deksel van de pot en verlaag de temperatuur naar 240°. Bak nog eens 20-25 minuten.

Haal uit de oven en laat afkoelen op een koelrekje.

Smakelijk!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: